Abans de res... Feliç Dia del Llibre i la Rosa!! Feliç Dia de Sant Jordi!!

 

Des de sempre, el 23 d'Abril està més que senyalat en el meu calendari. És un dia molt especial. Sant Jordi, llibres, roses,... que es tradueix en un dia especial, amb una alegria especial, que a mi personalment, hem fa sentir pletòrica. És d'aquells dies que vas amb un somriure permanent dibuixat a la cara.

 

Tinc la gran sort de que des de ben petita, a casa aquest dia era especial. El meu pare sortia abans del despatx i ens anàvem tots a passejar, a veure paradetes de llibres, a mirar, a tocar,.. a gaudir. Tornàvem a casa carregats de llibres i de roses, de moltes paraules, confidencialitats, petons. Un gran dia.

 

El meu pare i la meva mare ens van transmetre a la meva germana Ester i a mi la passió per la lectura. Des de ben petites, hem viscut envoltades de grans llibreries plenes de llibres. Unes llibreries que es feien petites... i dels llocs més recòndits, neixien unes altres que ben aviat s'omplien de més llibres.

 

Aquesta passió per la lectura, al costat del plaer per la gastronomia i el vi que el meu pare sentia, va deixar una gran petjada en mi. I així sóc jo. Apassionada pel vi, pel món que l'envolta, per la gastronomia i, també per la lectura. I això s'ha traduït en una predilecció per un gènere especial; m'agrada llegir tot i de tot, però sempre he buscat amb més èmfasi, llibres que giressin entorn del vi, a la cuina, a la gastronomia. Sí, guies, llibres de receptes, llibres tècnics, però sobretot, aquells llibres en què la trama gireix sobre aquest eix.

 

Difícil, moltes vegades resulta difícil. Perquè llibres sobre el vi, sobre cuina, receptes,restaurants o cuiners, hi ha molts, molts. Però a mi m'agraden aquells especials, que et transmeten moltes sensacions, quasi diria, que els ensumes, que els degustes.

 

Us heu fixat, les (i els) que heu llegit el tan nomenat "50 Sombres de Grey" que gairabé obre 50 ampolles de vi? Deixant de banda la trama sexual, quin celler tenia en Grey! Oh com vaig gaudir cada vegada que obria un vi, sobretoto quan obria un vi blanc mentes acabava de preparar el sopar (serà perquè a mi també m'agrada prendre un vi mentres preparo el sopar?) però jo degustava aquell vi, ho sentia.

 

A això hem refereixo, a llibres als quals, potser sense voler l'autor o sí, apareixen elements gastronòmics que em fan sentir emocions, sensacions.

 

Així que us deixo amb alguns dels títls que més m'han marcat. 

 

El primer llibre  seria "Contra los gourmets" de Manuel Vázquez Montalbán. El primer llibre de gastronomia, que no de receptes o cuina, que hem va regalar el meu pare. Un punt de vista diferent, però que hem va fer ampliar aquest món que tímidament ja calava dins meu. 

 

Un algre gran llibre d'un dels grans és "Lo que comimos" de l'incommensurable autor català i universal Josep Pla

 

Hi ha molts altres llibres que m'han entusiasmaat: els llibres de Joanne Harris ("Chocolate", "Cinco cuartos de naranja", "El perfume secreto del melocotón", "Vino mágico"), la trilogía de la Toscana de Ferenc Matré (que hem transporten sempre a una de les regions més boniques i més aromàtiques del món), un llibre tendre com "Amigas entre fogones" de Kate Jacobs o "El festí de John Saturnall". Llibres que m'han acostat més i amb més o menys intensitat al món del vi com "El hijo de la vid" de Carlos Clavijo, "El celler" del famós Noah Gordon i l'entranyable "El silenci de les vinyes" de Gisela Pou. La divertida "Sal de vainilla" d'Ada Parellada i la dura vida de "La cocinera de Himmler" de Franz Oliver Giesbert.

 

 Dels últims llibres que he llegit i que m'ha donat un punt de vist nou sobre el vi és "Vinos naturales en España" de J. Gómes Pallarés.

 

Un dels llibres al que li tinc un amor especial és el llibre del meu bon amic Miguel López Castanier, "Veinte recetas de amor + un sollozo sonoro". Quina maravella! Un llibre poètic, un receptari en poesia, .. transmet olors, gustos, passió d'una forma tan súbtil. Si us en podeu fer amb un exemplar.. no el deixeu, de veritat. 

 

 Ah! i els meus llibres per a aquest Sant Jordi. Per una banda, "Dies de xampany" de Rafel Nadal. I si el trobo, "La cuinera" de Coia Valls.

 A mi, personalment, m'agrada gaudir de la lectura d'aquests llibres, i més que mai, acompanyats d'un bona copa, sobreto de cava. I no hem digueu per què, però en aquestes ocasions prefereixo un cava rosat. O un bon vi blanc, amb una mica de bóta. Encara que hi ha llibres que requereixen un vi negre amb cos, fort, expressiu, per prendre lentament.

 

Només hem queda gaudir del dia amb el meu marit i les meves filles que, de moment, també tenen passió pels llibres, la cuina, .. i el que l'envolta. I vosaltres gaudiu també del Dia del Llibre i la Rosa. No us oblideu cap de les dues coses: són inseperables. 

 

Què us sembla si entre tots fem una gran selecció de llibres gastronòmics? De vins, de cuina,.. Espero les vostres suggerències. 

 

Gràcies papa, gràcies mama per transmetre aquesta passió tan gran pels llibres, per la cuina i pel vi. 

 

 Feliç Dia de Sant Jordi! Feliç Dia del llibre i la rosa!